Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zatěžkávací zkouška pro Zafiru i naše rozložité postavy - pojedeme v 5 lidech (Zagork Majkl se na poslední chvíli nechá ukecat, že se pojede vyvenčit s námi a my budeme rádi, že se dostane mezi lidi a co víc - nezaměstnaný s námi na akci ještě nebyl  ) a uvidíme, co s námi těch 1100 km za den provede. Naštěstí "malej" Kuba nezabere tolik místa jako my docenti a přescenti.  Klika. Po půlnoci vyrážíme. Na poslední benzince před vjetím do říše měníme zasedací pořádek, který pak vydrží po zbytek cest. Prostřední flek není nikterak nepohldný, jak jsem se původně obával. Díky předem nastudované trase se s přehledem vyhýbáme noční vyhlídkové jízdě Berlínem  a tak se necháme Majklem teleportovat až nedaleko k Rostocku. Teplota není takhle poránu moc příjemná a vypadá to na klasický náš výlet - vítr a zima... Ale nějaké teplé ponožky navíc v báglu naštěstí mám - budou se hodit. Na čerstvě pokosené polní parkoviště přijíždíme tak (bude veselé, jestli do toho naprší), že máme čas se doobalit a jít se postavit do fronty - zanedlouho má začít jezdit busy na základnu. Předpokládáme, že to vypukne s německou precizností přesně podle naplánovaného rozpisu v 6.30. K bráně základny je to několik kilometrů a od brány jedeme ještě dobré 2km. Jsme vysazeni nedaleko pojížděčky a do 9 hod., kdy bude vpuštěna "nespotterská" veřejnost. Máme čas projít statiku, kde jsou Typhoony německé, španělské, polské Mig-29 a SU-22, Tornada, F-16 holandské z Volkelu, dánské ze Skydstrupu, americké F-16 ze základny v Avianu a to dřív, než budou mašiny obsypány lidmi. Pan Valda se v průběhu dne pokouší o umění a možná, že se mu to nakonec i povedlo:

pbs.twimg.com/media/BwpINl0IUAAuH6s.jpg:large

Je čas na ranní kávu. U stánků už začíná provoz, ale pořád si je kde sednout. Čekáme, jestli se objeví Shark s Kubou a nakonec se jich dočkáme. Před devátou hodinou musíme najít nějaká rozumná místa u plůtky, abychom se pak nemuseli přetahovat s nějakýma rodinkama a Polákama o prostor. To, na co se Kuba tolik těšil začíná - pochůzky kolem stánků. Krávu na rožni, o které jsem tolik slyšel ze stejné akce před pár lety v Neuburgu se tady nekoná - přeci jen jsme zhruba 40 km od Baltu a tak tu je široký sortiment rybích pochutin. To mě teda nebere.  

"Představení" se blíží a jednak začíná vylejzat punťa a focení v protisvětle bude asi zážitek a já navíc zjišťuji, že jedna baterka už mi bliká a druhá ukazuje jednu čárku a to i přesto, že jsem po nedávné zkušenosti od plotu na Ruzyni obě baterky nabíjel - asi tu budu jen na čumendu - budu s Kubou pozorovat okolí.  Tu plnější baterii vyndám z aparátu a zablím si jí do rukávů mikiny. Nakonec to dobře dopadlo - možná jen ta zima způsobila špatně ukazující procenta, protože po vrácení baterie ukazuje plno a odfotil jsem s ní celý den. Pro jistotu ale v týdnu koupím novou rezervní. 

10:30 a začíná se. 4 Typhoony,

 

4 Tornada,

 

tanker A310 MRTT

 

Transall

 

CH-53 Sikorsky 

 

Tiger

 

při performence presentation.

Pak přichází, jak říkají komentátoři "absolut hajlajt" náš gripen s loňským tygrem a to že to naši piloti umí už víme 

 

a polský Mig-29

 

za to bere taky fest. 

Pak už komentátoři zavelí, že bude pauza, tak že se máme dojít občerstvit a tak Němci, zvyklí na pořádek vyrážejí. Tím pádem se uvolní místa u plotu a tak se můžeme přesunout více po směru, kde to Typhoony pěkně tahají nahoru. Je čas na piknik a probrání teorie ovládání a nastavení aparátu - ISO, clona, čas. 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Laage